Bylinky pro skvělé dochucení jídla

Bylinky používáme pro mnoho účelů. Vyrábí se z nich kosmetika, slouží jako léčiva, jako aromaterapie nebo je používáme k výrobě surovin. Z různých bylinek vyrábíme například čaje, používáme je k ochucování pokrmů, ať už sladkých, či slaných a podobně. Bylinky mají zkrátka všestranné využití.

Jaké jsou nejznámější bylinky, které využíváme v kuchyni?

Petržel

Petržel se používá do mnoho jídel napříč Evropou, ale i v celém světě. Je to především pro její specifickou, výraznou chuť a všestranné využití. Z petržele můžete využít jak lístky, tak stonky. Obojí je plné chuti. Navíc je močopudná a pomáhá tělu zbavit se efektivněji škodlivých látek. Pomáhá i proti otokům a celulitidě.

petržel

Rozmarýn

Bylinka s velmi intenzivní vůní a chutí. Používá se především k dochucování masa, ryb, ale i zeleniny. Přidává se také do pečiva, třeba v Itálii se s oblibou přidává do focaccie, kde vytvoří naprosto neodolatelnou chuť. Rozmarýn mimo jiné také pomáhá proti nízkému krevnímu tlaku a pomáhá s našim trávením. Jedná se tedy o všestrannou bylinku s velkým využitím.

Bazalka

Bazalka se využívá především v italské kuchyni, kde patří do mnoha receptů, ať už se jedná o pizzu, těstoviny, pečivo. Bazalka skvěle doplní téměř každé jídlo. Dostupná je dobře i u nás a můžete si ji snadno vypěstovat, třeba i v květináči na balkoně. Bazalka navíc podporuje chuť k jídlu, takže je vhodná při nechutenství. Taktéž podporuje zdravé trávení.

bazalka

Máta

Máta je silně aromatickou bylinkou, která nachází své uplatnění ve světových kuchyních již dlouhá léta. Hodí se skvěle pro přípravu svěžích omáček, jako dochucení salátů nebo do přípravy sladkých dezertů. Velmi oblíbená je také pro přípravu alkoholických míchaných koktejl, ale i nealkoholických nápojů. Máta napomáhá dobrému trávení, má uklidňující účinky a pomáhá při nachlazení. Pokud jste nachlazení, výborně pomáhá čaj z mátových listů. Vyzkoušejte třeba mátový čaj Darka shop.