Čím kypříme pečivo?

.

Při pečení používáme kypřící prášek velmi často, automaticky. Je součástí receptů na většinu nekynutého pečiva. Bez něj se těsto zkrátka „nezvedne“.
 
Co obsahuje?
Základní složkou kypřicího prášku je jedlá soda – hydrogenuhličitan sodný. Pak je v něm ještě E450 – dihhydrogendifosforečnan sodný a nějaké plnidlo – škrob nebo mouka. A to je všechno.
 pocukrovaná bábovka
Co způsobuje kypření?
Vlastní kypření probíhá tak, že při rozkladu sody dochází k uvolňování bublinek oxidu uhličitého. Ty těstem pronikají vzhůru. Vhodné podmínky pro rozklad sody vytváří druhá chemická látka – dihydrogendifosforečnan sodný. Prostředí prostě „okyseluje“ a soda se může rozkládat. Tento proces probíhá i v průběhu pečení v troubě, kde těsto ještě dále „přibírá“.
 
Co mohou difosforečnany způsobit?
Zde je potřeba zdůraznit, že v prášku do pečiva je difosforečnanu opravdu malé množství. Když sníme občas nějaký ten moučník, při jehož přípravě byl kypřící prášek použitý, nemělo by to na zdraví našeho organismu významně zatěžovat. Zdravotní rizika vznikají při pravidelné konzumaci větších dávek, které tělo „nasbírá“. O ty se našemu tělu postaráme zpravidla ve formě jiných produktů, než je prášek do pečiva. Výrobci potravin používají difosforečnany na vylepšení mnoha produktů. Třeba do směsí na výrobu různých čokoládových drinků, tavených sýrů či uzenin. Nepřeháníme to s těmito potravinami? Pozor hlavně na nadměrnou konzumaci těchto potravinářských výrobků dětmi. Na větší dávku difosforečnanů reaguje organismus vznikem nerovnováhy mezi vápníkem a fosforem. Dochází k nadměrnému vylučování vápníku z těla. Ten je jak známo potřeba k správnému růstu kostí a zubů!
 jedlá soda v misce
Co ho může v pečivu nahradit?
Pokud nechceme konzumovat ani to malé množství difosforečnanů, které poskytuje kypřící prášek, můžeme ho nahradit. Je to jen jedlá soda a kyselina. Když tedy pečeme něco, kde je součástí receptu nějaká kyselá složka (podmáslí, jogurt, citronová šťáva nebo trochu octa), použijeme prostě jen samotnou jedlou sodu ve stejném množství. Kde to recept neumožňuje, můžeme klasický kypřící prášek nahradit jeho bio variantou. Tam se o potřebné kyselé prostředí pro tvorbu bublinek stará vinný kámen.
 

Čím kypříme pečivo?
4.4 (87.5%)8
.