Zpestření jídelníčku

Naklíčením semen si zajistíme čerstvou zeleninu a v té nejlepší kvalitě. Naklíčená semena jsou přímo zásobárnou vitamínů. Klíčky jsou velice dobře stravitelné, protože semena do sebe absorbují vodu, tím se aktivují enzymy, které štěpí organické látky. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny.

řeřicha

Semínka můžeme jednoduše nechat naklíčit na misce. Některá semínka vyžadují během procesu klíčení často proplachování čistou vodou, proto se snadněji nechají klíčit ve sklenici. Jsou to většinou semínka, která potřebují k naklíčení více času. Přes noc se nechají při pokojové teplotě nabobtnat, ráno se odstraní přebytečná voda a sklenice se přikryje gázou, která se v horní části hrdla zafixujeme. Několikrát denně můžeme obsah sklenice přes gázu opláchnout čistou vodou a přebytečnou vodu odstranit. Pokud necháme klíčení semínek v tmavším prostředí, klíčky budou více bílé, pokud chceme pro zpestření živou zelenou barvu, necháme je klíčit při dostatku světla. Naklíčená semena se uchovávají v lednici, čímž se zabrzdí jejich další růst.

klíčky4

A se kterými semínky nešlápnete vedle?

K nejznámějším semenům patří hořčice a řeřicha. Řeřicha doslova roste před očima. Hodně rozšířené je také klíčení drobných olivově-hnědých fazolek mungo, které se v zemi rozšířily díky oblibě čínských restaurací. Je ale mnoho dalších druhů semen, například čočka, hrách, cizrna, slunečnice, len, proso, ječmen. Široký sortiment semen ke klíčení najdete v běžných obchodech a v obchodech se zdravou výživou. Jsou zajímavým produktem s originální chutí a dají se využít v kuchyni na mnoho způsobů. Nejzdravější jsou samozřejmě klíčky v čerstvém stavů, které lze použít do různých pomazánek, k čerstvému sýru, k masu nebo k vejci.

Klíčky se od pradávna používali při otocích, svalových křečích, při rekonvalescenci, na posílení organismu, při nedostatku vitamínů.

Vždy je důležité znát původ semen, aby se předešlo použití semen namořených a připravených pro další využití v zemědělství.