Jak využít sójové boby?

Sója a výrobky z ní se stali tématem mnohých diskuzí zejména v posledních letech. Jde o luštěninu, která má vysoký obsah rostlinných bílkovin a díky tomu se stala oblíbenou součástí jídelníčků vegetariánů a veganů, ale i běžně se stravujících lidí, kteří jen prostě chtějí svému organismu odlehčit od konzumace masa. Ve velkém se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský průmysl.

soja

Domácí sójové mléko
Výroba domácích rostlinných mlék se stala hitem nejen mezi vegany. Je to naprosto jednoduché, potřebujete jen vybranou surovinu, v našem případě sójové boby, mixér a plátýnko. Hrnek bobů přes noc namočte do studené vody, ráno vodu sceďte, boby přesypte do mixéru a zalejte zhruba litrem vody, podle toho, jakou chcete konzistenci výsledného mléka. Mixujte asi dvě minuty, než dosáhnete vytvoření kaše. Tu přeceďte přes plátýnko, nejlépe přes plátěný pytlík. Do mléka přidejte špetku soli, případně vanilkový extrakt nebo sladidlo.

Naklíčené sójové boby
Sójové boby opět přes noc namočíme, ráno slejeme vodu, boby dáme mezi dvě vrstvy vlhké vaty. Necháme klíčit dva až tři dny a máme hotovo. Klíčky jsou velice výživné, obsahují velké množství vitaminů a jiných prospěšných látek. Přidáváme je například do salátů.

bambusové výhonky

Pikantní pečené sójové boby
Sójové boby namočíme, uvaříme, vodu slejeme a rozprostřeme je na mírně vymazaný plech. Posypte červenou paprikou, sladkou i pálivou. Osolte, opepřete a nechte péct, dokud nebudou boby zlatavé a křupavé.
I když si můžeme přečíst spoustu článků, které pojednávají o nevhodnosti konzumace sóji, jde většinou jen o rizika způsobená opravdu nadměrnou konzumací. Přečtěte si, v čem Vám může naopak být sója prospěšná a vyzkoušejte si, jak skvělé má v kuchyni využití. Určitě si ji oblíbíte!